Bandenlabels

Waarom zijn ze belangrijk?

Op het EU-bandenlabel staan de belangrijkste veiligheidspunten en de milieuaspecten van een band. Net zoals op het energielabel op keukenapparatuur kunt u met het EU-bandenlabel heel eenvoudig banden vergelijken op het gebied van grip op nat wegdek, brandstofefficiëntie en geluid. Het label bestaat uit 3 criteria:

1 Brandstofefficiëntie

Een meetwaarde voor de rolweerstand van de band die de brandstofefficiëntie van uw voertuig beïnvloedt. Waardering A (hoogste waardering) tot en met G (laagste waardering).

2 Grip op nat wegdek

Een meetwaarde voor de remkracht van de band op natte wegen. Grip op nat wegdek wordt gewaardeerd van A (hoogste waardering) tot en met F (laagste waardering).

3 Geluid

Een meetwaarde voor het externe geluid dat door een band wordt gegenereerd, in decibel. De zwarte geluidsgolven geven de geluidsklasse van de band aan, van 1 (stil) tot 3 (luid).

bandenlabel

Waar kan ik het EU-bandenlabel vinden?

Vanaf november 2012 worden alle nieuwe banden voorzien van een sticker met het EU-bandenlabel. Als u het label niet op de band kunt vinden, moet u dit aan uw dealer vragen, aangezien deze verplicht is deze informatie te bieden.