Tips & Tricks

Bandenspanning

De bandenspanning bepaalt alles. Alleen een band met de juiste spanning garandeert over zijn volledige levensduur een maximale veiligheid, zuinigheid en rijplezier. Controleer daarom de bandenspanning minstens één keer per maand.Te lage of te hoge spanning kan abnormale of overmatige slijtage, oververhitting, een te hoog brandstofverbruik en zelfs het gevaar voor een klapband opleveren. Voortdurend spanningsverlies geeft aan dat er iets mis is met de band of de velg. Neem in dat geval direct contact op met een Eurotyre-bandencentrale.

Waarom nieuwe of minder versleten banden achteraan monteren?

Hebt u voor- of achterwielaandrijving? Het maakt niet uit. Wij adviseren u altijd om de nieuwste banden op de achteras te monteren. Dat creëert meer veiligheid in onverwachte en lastige situaties zoals een noodstop of scherpe bocht. Vooral op een natte ondergrond.

Talrijke testen hebben het aangetoond. Het is veel makkelijker om de vooras onder controle te houden dan de achteras. Want de vooras is de stuuras. Het wegglijden van de vooras in een bocht voelt u veel sneller dan het wegglijden van de achteras.

De voorbanden slijten ook doorgaans sneller dan de achterbanden, vooral bij de courante voorwielaandrijving.

Nieuwe banden, nieuw gedrag van de wagen
Wanneer u de nieuwe banden op de vooras monteert, zal het gedrag van de wagen veranderen. De slijtageverhouding tussen voor- en achteras wordt namelijk omgekeerd. Als bestuurder komt u dus voor een verrassing te staan. Want u bent gewend dat de auto aan de voorkant minder grip heeft.

Op een gladde weg zal de achterkant eerder wegglijden dan de voorkant van de auto. Alleen ervaren bestuurders kunnen gepast reageren in deze bedreigende situatie. Omdat de achteras veel moeilijker te controleren is dan de vooras.

Wanneer u de nieuwe banden op de achteras monteert, blijft het gedrag van de auto ongewijzigd omdat de slijtageverhouding niet veranderd is. De grip van de achteras wordt beter. Eventueel wegglijden in een bocht zal dus op de vooras gebeuren. Als bestuurder kunt u uw auto zonder problemen onder controle houden en besturen. Dit doet u door gas los te laten en door het stuur met de bocht mee te draaien.

Controle van het bandenprofiel

Controleer het profiel van uw banden regelmatig om te weten wanneer een band aan vervanging toe is. Alle banden van personenauto's, bestelauto's en vrachtauto's hebben slijtage-indicatoren die in het profiel zijn verwerkt. Deze indicatoren zijn op de bodem van de profielgroeven aangebracht op verschillende plaatsen in de band. Wanneer zichtbaar wordt dat de indicatoren opgaan in het omliggende profiel, is het tijd om de band te vervangen.

Als het profiel slechts op één of twee plaatsen verslijt, kan dat een teken zijn dat de band niet de juiste spanning heeft.

Wettelijk is 1,6 mm de minimum profieldiepte. Eurotyre raadt echter aan vanaf 3 mm de banden te vervangen.

Wat gebeurt er bij te hoge of bij te lage spanning?

Slijtage in het midden: TE HOGE SPANNING
Als een band te hard is opgepompt, draagt het midden van de band de zwaarste last en slijt dus sneller dan de zijkanten. Ongelijkmatige slijtage verkort de levensduur van de band. Controleer daarom regelmatig de bandenspanning. Een verkeerde uitlijning of een mechanisch probleem kan ook eenzijdige slijtage veroorzaken.

Slijtage op beide schouders: TE LAGE SPANNING
Een te lage bandenspanning verkort de levensduur van de band. Oorzaak: verhoogde slijtage aan de zijden van het profiel (ook wel schouders). Het zorgt ook voor extra warmte die de duurzaamheid beperkt. Tot slot zorgt het voor een hoger brandstofverbruik als gevolg van een hogere rolweerstand.

Zachte banden laten uw motor harder werken. Een verkeerde uitlijning of een mechanisch probleem kan ook eenzijdige slijtage veroorzaken.

Banden balanceren

Niet goed uitgebalanceerde banden veroorzaken trillingen.
Deze kunnen leiden tot:

Wanneer moet u uw banden uitgebalanceren?
Als ze voor het eerst worden gemonteerd en na reparatie. De balans moet worden gecontroleerd bij de eerste tekenen van trillingen.

Uitlijning van de auto

Een goede uitlijning van uw auto hebt u als:

Een verkeerde uitlijning kan de oorzaak zijn van een ongelijkmatige slijtage van het profiel.

Bandenreparatie

Een getrainde deskundige verricht reparaties aan banden. De juiste reparatiemethode omvat: